Miért szükséges az építőipari koordináció már a tervezőasztalnál?

Az építőipari koordináció feladatát úgy lehetne elképzelni, mint az emberi idegrendszer működését. Összetartja a folyamatokat, és tűpontos utasításokat szór szét a szervezetben, hogy minden tökéletesen működjön. Ám ha kivesszük a koordinációt a képletből, az ember lába összeakad, az illető pedig elesik, és akkor megtörténik a baj. Az építőipar is hasonló veszélyeket rejteget a hiányzó koordináció nélkül. De miért szükséges a koordinátort már a tervezőasztalhoz leültetni, a mérnökökkel? Miért nem csak a terepen van feladata? A következőkből kiderül, miért érdemes már a tervezés során kikérni a szakvéleményt!

építőipari koordináció

A kezdetek: hatékony munkafolyamat az építőipari koordinációval

Sok beruházó úgy képzeli, hogy az építőipari koordináció leginkább élesben, majd az építkezésen válik hasznossá. Ám azok, akik már túl vannak néhány óriási beruházáson, tudják, hogy bizony az építőipari koordinátornak a tervezőasztalnál is hatalmas a szerepe. Nézzük, milyen feladatai vannak a tervrajzzal!

  • Tűz- és munkavédelmi tervezés

Egy építőipari koordinátor már néhány tollvonásból látja, melyek lesznek a rizikós területek a munkatársak szemszögéből. A tervezés során segít kialakítani a menekülési útvonalakat, a tűzszakaszhatárokat, illetve a munkaterületek biztonságos elkülönítését és az organizáció kialakítását.  A balesetek megelőzése érdekében ezeknek fel kell kerülniük a tervrajzokra.

  • Biztonsági eszközök beszerzése

A koordinátor az előzetes tervek alapján képes összefoglalni, hogy milyen és mennyi védőfelszerelésre lesz szükség a papíron szereplő projekthez. Előzetes szakvéleményt nyújt a beszerzendő speciális eszközökről (magaslati munkák esetében pl.Kikötési pontok, kollektív védelmi rendszerek), illetve az alap munkavédelmi felszerelésekről (védősisak, kesztyű, láthatósági mellény). A jóváhagyást követően beszerzi a tűzvédelemhez és a biztonságos munkavégzéshez szükséges kellékeket.

építőipari koordináció

  • Hatékony munkaütemezés

Az építőiparban rendkívül fontos a megfelelő munkaütemezés, hogy a határidőket tartani lehessen. Az építőipari koordináció a projekt rendezésében is segít, hogy el lehessen kerülni a „rázós szituációkat”. Képzeljük el, hogy az emeleten éppen flexelnek a szakemberek, alattuk pedig gyúlékony parkettalakkal festenek a kollégák. Egyetlen rossz szikra, és komplett munkacsoportok sérülhetnek meg. A sajnálatos balesetek mellett ez további költségeket és időbeli csúszásokat von maga után. Jobb tehát, ha előre meg vannak tervezve a munkafolyamatok ütemezései.

  • Alvállalkozók munkavédelmi ellenőrzése

Nem csupán terepen, de előzetesen is érdemes az építőipari koordináció keretein belül ellenőrizni az alvállalkozók kompetenciáját a rájuk szabott feladatokkal kapcsolatban. Ne a projekt kezdetén derüljön ki, hogy a gépkezelő kulcsembernek valójában nincs is képesítése, hogy a kijelölt munkagépet jogszerűen kezelhesse. Legyen minden munkavállaló idejében leellenőrizve!

Érdemes az esetleges problémákat már a tervezőasztalon elsimítani, hogy ne a munka megkezdésekor kelljen kapkodni. Szakértőink szívesen felmérik az Ön projektjét is!