5 gyakori hiba az építőiparban, amit a biztonság- és egészségvédelmi koordinátor kiküszöbölhet

Egy biztonság- és egészségvédelmi koordinátor munkája ma már épp olyan elengedhetetlen az építőipari munkálatok során, mint a nehézgépkezelő munkatársé. Mégis ismerünk olyan építőipari koordinátor szolgáltatókat, amelyek csupán a jogszabályi megfelelőség miatt „dedikálnak” egy embert a projektekhez. Az igazán felkészült biztonság- és egészségvédelmi koordinátor olyan hibák kialakulását előzheti meg, amelyek utólagos kiküszöbölése pénz- és időrabló lenne vagy személyi sérülést okozhat.

A következőkben megmutatjuk az 5 leggyakoribb biztonság- és egészségvédelmi hibát az építőiparban, amelyek megelőzésével akár milliók is megspórolhatók.

építőipar

1. Egy szakértő biztonság- és egészségvédelmi koordinátor hiánya

Bizonyára érdekes lehet, hogy pont a biztonság- és egészségvédelmi koordinátor megbízásának elmaradása kerül az első helyre, hiszen jogszabályi szinten kötelező egy ilyen szakértő alkalmazása, és a legtöbb építőipari koordinációban jártas szolgáltatótól „kölcsönözhető” a megfelelő kolléga. Azonban, sajnálatos módon, sokszor sem a szolgáltató, sem a megbízó nem fordít kellő figyelmet arra, hogy ne csupán egy „kirakatbábut” helyezzen ki az építkezésre a hatósági megfelelés érdekében, hanem egy valóban kompetens szakértőt bízzon meg, aki el is végzi valódi feladatát.

Egy biztonság- és egészségvédelmi koordinátor szakember munkája sokrétű, kezdve a védőeszközök meglétének és állapotának ellenőrzésétől, az építkezésen használt gépek biztonságtechnikai ellenőrzésén át, a munkafeladatok optimális és biztonságos megtervezéséig.
 

2. A biztonságos munkafolyamatok tervezésének elmaradása

Egy biztonság- és egészségvédelmi koordinátornak már a tervezőasztal mellett helyet kell biztosítani, hiszen a munkafolyamatok ütemezésében és a feladatok elosztásában is kiemelt szerepe van.

A projekt ütemezésében a koordinátor számára elsődleges a feladatok biztonsági szempontból történő vizsgálata, illetve az egymásra veszélyes tevékenységek időbeli és térbeli elkülönítése. Tehát, ha az első emeleten nehéz vasoszlopokat szállítanak egyik pontból a másikba daruval, akkor alatta senki ne festegessen padlólécet. Ez egy sarkított példa volt, de talán szemlélteti, mennyire veszélyes lehet a munkatársakra nézve egy rosszul összehangolt munkaütemezés. 
 

3. A környezeti körülményekből származó veszélyek mellőzése

Bagatellnek hangzik, de egy építkezés során a biztonság- és egészségvédelmi koordinátor egyik legfontosabb feladata, hogy figyelje az időjárás-jelentést. Ha a kivitelezés idején érkezik egy több napon át tartó hőhullám, és az építtető nem gondoskodik idejében a védőitalokról vagy a meghatározott pihenőidőről, akkor bizony megszaporodhatnak a munkavállalók körében a rosszullétek, illetve a hőguták. Egy hőkimerülés, egészségkárosító hatása mellett, az adott munkavállalónak akár több napos kiesést is jelenthet a munkából.

Tehát a biztonság- és egészségvédelmi koordinátor feladatai közé tartozik, hogy idejében figyelmeztesse a projektvezetőket, hogy mikor milyen óvintézkedéseket kell megtenni.

építőipar

4. A védőeszközök hiánya, illetve nem megfelelő használata

Mivel az építőipari munka a mai napig az egyik legveszélyesebb szakmának számít, ezért jogi szinten is szabályozva vannak az egyes munkaállomásokon használatos védőeszközök. Ide tartoznak olyan alapeszközök, mint a védőszemüveg vagy a kesztyű, hangos tevékenység esetén a fülvédő, illetve az extrémebb körülményekre (pl. több emelet magasban végzett munkára) tervezett felszerelések, mint a testhevederek vagy a zuhanástgátló eszközök.

A biztonság- és egészségvédelmi koordinátor egyik feladata, hogy ezek a védőeszközök megfelelően, biztonságosan legyenek használva, illetve a munkatársak ne szenvedjenek hiányt egyik szükséges felszerelésben sem.
 

5. A munkavállalók ellenőrzésének hiánya

A fokozott kockázati tényezők miatt az építőiparban nem bizalom és ismeretség kérdése, hogy ki lehet a munkagépek kezelője, vagy ki irányíthatja 10, 20 vagy akár 30 ember munkáját egyszerre. Itt a minősítések, a diplomák, a bizonyítványok, a tanfolyamok és a jogosultságok nem csupán egy halom papírköteget jelentenek, hanem a garanciát a biztonságos munkavégzéshez.

A biztonság- és egészségvédelmi koordinátor a projekten dolgozó összes munkavállalót ellenőrzi, hogy rendelkeznek-e a megfelelő képesítéssel, különösen azok, akik veszélyes anyagokkal és munkagépekkel dolgoznak.

Kerülje el biztonság- és egészségvédelmi koordinátorunkkal a fenti hibákat, és teremtsen szakértőnkkel biztonságos munkakörnyezetet! Vegye fel munkatársunkkal a kapcsolatot a lenti űrlap kitöltésével!