4 intézkedés, amire az építőipari koordinátor nélkül nem is gondolnál

Az építőipari koordinátor óvó tekintetére szinte minden projekt során szükség lehet, kezdve a kisebb építkezésektől egészen az óriás beruházásig. Feladatai közé tartozik a munkavédelem, a szabálytalanságok észlelése és azok minél hamarabbi elhárítása, hogy ne fenyegessék a munkavállalók egészségét. Milyen olyan feladatok juthatnak még eszébe az építőipari koordinátornak, amikre senki más nem gondolt? A teljesség igénye nélkül íme a lista!

építőipari koordinátor

Milyen feladatok kerülnek az építőipari koordinátor listájára?

Az építőipari koordinátor munkavédelmi feladatlistája igen hosszú és szerteágazó, azonban jó hír, hogy pontosan tudja, minek hol a helye, és hogyan kell szabályosan működnie. Következzen néhány „extrém” példa a felsorolásból, amelyekre laikusként nem is gondolnál!

Speciális munkavédelmi eszközök beszerzése

Biztosan minden felszerelés rendelkezésükre áll a munkavállalóknak? Az építőipari koordinátor egyik legfontosabb feladata, hogy a munkavállalók számára beszerezze a megfelelő számú speciális munkavédelmi eszközt. Itt nemcsak a jellegzetes sárga védősisakokra és a marhabőr kesztyűkre kell gondolni, hanem olyan eszközökre is, mint a magasban dolgozó alpinisták védőhevederjei és a leesést gátló biztosítékok.

Képesítések ellenőrzése a gépkezelés esetében

Meghökkentő statisztikák láttak napvilágot arról, hány hatósági ellenőrzés során buktak meg a nagy építkezési projektek, ahol a gépkezelő alvállakozóknak egyáltalán nem volt jogosultságuk a munkagépek irányításához. A hatóságok nem elégednek meg a „már fiatal korában is az apja mellett dolgozott az építkezésen” típusú munkavállalókkal, egy komoly építkezésen a biztonságos munkakörülmények megteremtéséhez képesítéssel rendelkező kollégák kell hogy üljenek a munkagépek „volánja” mögé. A legjobb, ha az építőipari koordinátor segítségével már a szerződéskötés pillanatában bekérésre kerülnek a szakképesítést igazoló papírok.

Emelőgépek rendszeres átvizsgálása

Olykor még a saját kocsink időszakos szervizeléséről is megfeledkezünk, nemhogy több tíz vagy száz munkagép rendszeres átvizsgálását fejben tartsuk. Az építőipari koordinátor egyik számottevő feladata, hogy ellenőrzi, minden emelőgép részt vett-e a kötelező átvizsgálásokon, illetve a munka közbeni esetleges meghibásodást követően újra biztonságosan használható-e.

építőipari koordinátor

Állványok földelése

Van az a fránya „Murphy-törvény”, hogy a legnagyobb építkezések ideje alatt söpörnek végig az országon a legkeményebb viharok. Természetesen az is szempont, hogy óvni kell az építési alapanyagokat a viharkároktól, azonban egy dolgot mindenképpen figyelembe kell venni, hogyha magasépítményről van szó: az állványzatok földelését a kiemelt feladatok közé kell felvenni. Már a munkavédelmi szempontból biztonságos állványzat megépítése is komoly kihívás, ezért a villámkárok elkerülése érdekében a földelést el kell végezni, illetve nagyobb szerkezet esetén villámhárító berendezésre kell kötni a teljes állványzatot. A vihart követően pedig az építőipari koordinátornak tüzetesen ellenőriznie kell, hogy az állványzat nem sérült-e meg, és nem veszélyezteti-e a munkavállalók testi épségét.

Amennyiben szeretné, hogy a fenti tételeket is tartalmazó, hosszú munkavédelmi listán szereplő feladatok szakértő ellenőrzése alatt legyenek, keresse bátran csapatunkat!